En Galeras, manda de xantares para Isaac


Manda de xantares

El Romero
A Plataforma Galeras acolle a veciñanza da zona onde naceu (1920) e viviu Isaac Díaz Pardo ata 1936 (que ten que fuxir á Coruña escapando do fascismo). Cando se achegaba a data do centenario de Isaac Díaz Pardo (22 de agosto), a asociación veciñal convocou aos establecementos de restauración da súa área para facer algo que recordara ao ilustre veciño. 

Sempre pasan cousas cando xuntamos dignidade e cohesión social, cando unimos a comida que nos alimenta e as relacións. A primeira delas foi que Quique, da Horta do Obradoiro, nos puxo a traballar.

-  A ver se podemos saber que lle gustaba, o que comía...

Galeras
Daquela tivemos que buscar xente coñecida que compartira con certa asiduidade, xantares con Díaz Pardo. Esperanza Lema falounos do larpeiro que era. Vizoso (que viviu con el uns tres anos no IGI) contaba que era moi austero, que comía coma un paxariño, pero que era agradecido e todo lle gustaba. Coincidía con Esperanza en que lle gustaba moito de todo o doce (biscoitos, galletas...) e enténdese: ao comer tan pouco e sendo tan traballador tiña que meterlle azucre ao corpo para resistir; seica cando baixaba a Santiago pasaba pola Mora. Fóra dos doces gustaba do máis básico: caldo de nabizas, tortilla con cebola, patacas “panaderas” con cebola e ovos (os ovos queríaos sen puntilla, tal como llos preparaba Vizoso que os botaba ao aceite sen que estivera demasiado quente). Tamén se acordaban de que gozaba moito co polbo e co queixo roquefort (cando se daba unha homenaxe no comezo do xantar, untando no pan). Tomaba moito café, con moitísimo azucre (café Gallego que viña en gran, sen moer); tamén pomelos cortados pola metade con azucre e plátanos moi maduros. 

Cando tiña convidados, tomaba unha copa de viño á comida e unhas gotas de augardente no café (ou na cunca despois de tomalo)... só unhas gotas. Pedro, outro comensal que compartiu mesa con el (e con Vizoso) unha temporada, coincidía co dito anteriormente e uns días máis tarde chamou para comentar o que el pensaba que podía ser un bo menú arredor de Isaac. “Estaría ben unha mestura de Arxentina, A Mariña e Santiago; por exemplo: matambre, rulo de bonito e torta de Santiago, en versión chef, claro”.

Romero
Ao final apuntáronse uns dez locais que nos arredores da data daban acceso a unha tapa, unha ración ou un entrante. O Quijote decidiu preparar unha ración de cabra, un prato moi típico de Santiago tal coma o egrexio veciño; estaba boísima e contundente. El Romero realizou dúas tapas, unha para sesión matinal e outra para a tarde noite, igual que fixo a Táboa de picar. A Cafetería Galeras completou as súas tortas de cada día, cunha empanadiña. A Horta do Obradoiro presentou “Mexillón de Galicia con escabeche de verduriñas” e explicaba “porque o mexillón en escabeche é un prato humilde como Isaac (pero con moito sabor á Nosa Terra e que nos representou no pasado, faino actualmente e farao no futuro). Trátase das nosas raíces (coma o mestre) e non debemos esquecelas nunca... Son o noso ADN”. un prato sinxelo e solidario coa xente do mar de Galicia.

Houbo máis, pero a quen escribe non lle chegou o tempo para pasar por todos eles, razón pola que pide desculpas e agradece a participación de todos e cada un dos establecementos que se comprometeron.

 Bo proveito e un brinde por Isaac!


Táboa de Picar


O Quijote

Táboa de Picar

Horta do Obradoiro

Comentarios

Publicacións populares deste blog

Por ti, Isaac, volveriámolo facer!

UNHA MANDA DE ANTONIO QUESADA RODRÍGUEZ PARA ISAAC DÍAZ PARDO

Ana de Vilatuxe, Isaac e a tecelá de soños